Cink

Poremećaji

Nedostatak

Acrodermatitis enteropathica
Primer Acrodermatitis enteropathica

Do nedostatka cinka dolazi pre svega kada je poremećena resorpcija cinka kao što je to u slučaju Acrodermatitis enteropathica – jedne retke autozomalne recesivne bolesti u kojoj ima dermatoloških, oftalmoloških, gastrointestinalnih i neuropsihijatrijskih simptoma uz zaostajanje u rastu i hipogonadizam. Sekundarni nedostatak cinka nastaje zbog malapsorpcije usled bilo kog uzroka ili zbog suviše velikog izlučivanja u urinu. Ovo poslednje izgleda da je relativno čest uzrok deficita cinka kod bolesnika sa srpastom anemijom. Cink iz hrane mogu u crevima vezati fitati (inozitol heksafosfat) koga ima mnogo u nekim vrstama hleba. Kompleks cink-fitat se ne resorbuje, pa može nastati izolovani nedostatak cinka u obliku sindroma u koji spada zaostajanje u rastu, hipogonadizam, alopecija i smanjen apetit. Akutno pijenje alkohola izgleda da povećava izlučivanje cinka u urinu.

Psorijaza
Primer psorijaze

Nedostatak cinka dovodi do kožnih promena kao što su akne i ekcemi po licu, psorijaza, opadanje kose, usporava se razvitak i rast a dolazi i do apatije. Dolazi do kašnjenja menstrualnog ciklusa kod žena. Zatim nastaju problemi sa spavanjem, česte prehlade, preosetljiva creva, oslabljeno čulo ukusa, vida i mirisa. Takode se povećavaju mogućnosti za oboljevanje od raka. Kod muškaraca dolazi do slabije proizvodnje spermatozoida i defekta u reproduktivnim organima. Kod omladine izaziva usporen seksualni razvitak, a kod žena neredovne menstruacije. Takođe izaziva slab razvoj umnih sposobnosti. Vodi do slabog razvoja novorođenčeta. Gubitak čula ukusa i mirisa, anemija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, slab prenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osetljivost na infekcije, usporeno zarastanje rana su posledice nedostatka cinka.

Mogu se javiti i komplikacije pri porođaju ukoliko kod trudnica nema dovoljno cinka.

Kod bolesnika sa nedostatkom cinka aktivnost serum ribonukleaze je visoka, dok je aktivnost karboanhidraze u eritrocitima niska. Kod osoba sa nedostatkom cinka rane teško zarastaju.

Bolesti gastro-intestinalnog sistema, kao što su razni zapaljenski procesi u stomaku i celijačna bolest redukuju resorpciju cinka u organizam i lako može doći do simptoma deficita cinkom. Nizak nivo cinka se može naći i kod osoba obolelih od srpaste anemije i kod osoba koje imaju poremećaj u metabolizmu masti.

Ukoliko se nedostatak cinka javi u ranoj fazi trudnoće povećava se rizik od kongenitalnih defekata kod ploda, male telesne mase novorođenčeta, spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, mentalnih poremećaja i problema u ponašanju kod novorođenčeta. Takođe povećava rizik za pojavu visokog pritiska kod trudnica. Majke koje unose niske količine cinka u toku trudnoće rizikuju, da njihove bebe budu sklonije infekcijama.

Kod starijih osoba resorpcija cinka je znatno smanjena i često je javljaju simptomi nedostatka cinka. Osim toga starije osobe često piju lekove koji ometaju resorpciju cinka. Simptomi nedostatka cinka su gubitak apetita, usporeno zarastanje rana, gubitak čula ukusa i oslabljen imunitet.

Alkoholizam takođe utiče na nedostatak cinka u organizmu, posebno ukoliko je obolela jetra. Nedostatak cinka kod alkoholičara je povezan sa promenama u metabolizmu vitamina A, smanjenom imunitetu, problemima sa vidom i problemima sa seksulanim funkcijama.

Promene u metabolizmu cinka se mogu primetiti i kod osoba obolelih od dijabetesa (tip I i tip II). U tom slučaju povećan je iznos cinka kroz urin. Takođe nedostatak cinka u ishrani povećava rizik oboljenja od dijabetesa.

Nizak nivo cinka u organizmu je povezan i sa kardiovaskularnim bolestima. Postoje podaci da cink štiti unutrašnji omotač krvnih sudova od oštećenja i na taj način pomaže u sprečavanju ateroskleroze. Ovo se može objasniti i njegovim anti-zapaljenskim i anti-oksidativnim osobinama.

Osobe obolele od HIV-a (i AIDS-a) često boluju od nedostatka cinka u organizmu što nepovoljno utiče i na imuni sistem.

Nedostatak cinka vodi i do smanjenja ili gubitka vida obzirom da nekoliko enzima koji igraju važnu ulogu u funkcionisanju oka sadrže cink. Nivo ovih enzima opada sa godinama. Nedostatak cinka dovodi do degeneracije centralnog dela retine.

Usled nedostatka cinka i bakra može doći do pogoršanja premenstrualnog sindroma.

Dokazano je da je nivo cinka kod neplodnih muškaraca niži što dovodi do niskog nivoa testosterona i stvaranja manje količine sperme. Nedostatak cinka u adolescenciji može uzrokovati kašnjenje puberteta jer cink kontroliše nivo testosterona u serumu kod muškaraca.

Nedostatkom cinka je pogođen i imuni sistem jer dovodi do smanjene količine nekoliko vrsta T ćelija, ćelija prirodnih ubica (eng. natural killer cells) i drugih komponenti imunog sistema. Ovo dovodi do povećane osetljivosti na infekcije i sporo zarastanje rana.

Nedostatak cinka u hrani može usporiti rast kostiju kod adolescenata i povećati mogućnost za pojavu osteoporoze u kasnijim godinama.

Nivo cinka može biti smanjen i kod asmatičara.

Toksičnost

Višak cinka u organizmu se retko javlja, a ukoliko su količine veće od 200 mg) dolazi do bolova u stomaku, mučnine i povraćanja.

Drugi simptomi uključuju dehidrataciju organizma, letargiju, anemiju i nesvesticu.

Dugotrajno unošenje većih količina cinka u organizam može uzrokovati nedostatak bakra u organizmu. Ovo se može javiti ukoliko se dnevno unosi preko 25 mg cinka. Dugotrajno unošenje cinka u količinama od preko 150 mg dnevno dovodi do smanjene funkcije imunog sistema i smanjenog nivoa HDL holesterola koje dovodi do bolesti srca.

Povećan unos cinka u trudnoći može biti štetno za plod.