Litijum

Upotreba u medicini

Napomena: Lečenje litijumom mora uvek biti pod nadzorom lekara! Pacijenti koji imaju problema sa bubregom pacijenti sa raznim srčanim oboljenjima, kao i žene u trudnoći ne smeju da koriste preparate sa litijumom bez konsultacija sa lekarom.

Pacijenti sa poremećajima raspoloženja, takođe poznatim i kao "afektivni poremećaji" pate od depresije. Kod svake osobe se javljaju kratkotrajne depresija ali u ovim slučajevima reč je o dugim periodima pod depresijom i zato se ova vrsta depresije naziva i "klinička depresija". Neke osobe dožive i manijačna stanja i razdražljivost i zahtevaju hitnu hospitalizaciju. Iako se pod manijom popularno smatra stanje sa viškom euforije, pacijenti u stvari često pate od depresivnog raspoloženja praćenog velikom razdražljivošću. Zbog svje čudne mešavine simptoma (manija i depresija) ovaj poremećaj se naziva i bipolarni poremećaj (ili manijačno-depresivna bolest).

Veći deo ovih poremećaja se može izbeći tretmanom litijumom koji reguliše nivo serotonina u organizmu, ali treba napomenuti da se ovaj poremećaj može javiti i usled lošeg funkcionisanja tiroidne žlezde i tada se tretira tirodinim hormonima a ne litijumom.

Litijum se koristi i za lečenje drugih mentalnih bolesti: šizofrenija (shizofrenija), alkoholizam, odvikavanje od pušenja, kofeina, marihuane, depresija, predmenstrualne depresije, demencije (zaboravnost), periodična agresivna ponašanja i učestale promene raspoloženja, poboljšanje pamćenja.

Preparati sa litijumom se koriste i za lečenje hipertiroidizma i drugih poremećaja tiroidne žlezde pošto pomaže u protoku joda, kroz organizam.

Smatra se da preparati sa litijumom imaju pozitivnog efekta i u lečenju Alchajmerove bolesti.

Korišćenjem nekih droga (kao je MDMA, poznata i pod nazivima ekstazi, ekser, bombona, vesela tableta, itd.) dolazi do povećanja nivoa serotonina u krvi što dovodi do promene raspoloženja, a nakon prestanka dejstva tih droga nivo serotonina u organizmu opada. To dovodi do depresije kod korisnika koja može trajati i više nedelja. U tim slučajevima se koristi litijum za regulisanje nivoa serotonina na normalne vrednosti.

Najnovija istraživanja se vode u ispitivanju uloge litijuma u sprečavanju i lečenju tumora, ali istraživanja na tom polju još nisu završena.

Litijum se pacijentima preporučuje u obliku svojih soli, pre svega kao litijum-karbonat, litijum-citrat, litijum-aspartat i litijum-orotat, a farmaceutske kuće mu daju sopstvene trgovačke nazive. Smatra se jednim od najmoćnijih lekova za lečenje poremećaja raspoloženja.