Natrijum

Metabolizam

Natrijum je najzastupljeniji katjon (pozitivni jon) vanćelijske tečnosti. U 15 litara vanćelijske tečnosti (toliko se nalazi u osobi teškoj 70 kg) ima oko 50 g natrijuma, što je oko 90% ukupnog natrijuma u organizmu. Vanćelijske tečnosti (ekstracelularne tečnosti) obavljaju funkcije transporta hraljivih materija u ćeliju i ćelijskog otpada iz ćelije.

Iako je sistem za održavanje ravnoteže soli i vode u organizmu složen, jedan od osnovnih načina na koji ljudski organizam prati gubitak telesne tečnosti je da osmoreceptori u hipotalamusu održavaju ravnotežu između natrijuma i vode u vanćelijskim tečnostima. Relativni gubitak telesne vode dovodi do relativnog povećanja koncentracije natrijuma i ovo stanje se naziva hipernatrijemija, koja se manifestuje kao žeđ.

S druge strane, višak telesne vode izazvane povećanim unosom vode dovešće do nedostatka natrijuma - hiponatrijemija, što se ponovo oseća od strane hipotalamusa izazivajući pad lučenja hormona vazopresina u zadnjem režnju hipofize i konsekventno tome gubitak vode urinom.