Nikl

Poremećaji

Nedostatak

Nedostatak nikla se u organizmu retko dešava jer su njegove količine koje su potrebne organizmu male. Međutim, može se javiti kod preteranog znojenja.

Kod čoveka nedostatak nikla još nije dovoljno ispitan, a simptomi kod životinja uključuju: usporen rast, reproduktivne promene i promenjen lipidni (lipidi - masti) i glukozni nivo u krvi.

Kod čoveka je još uočena promena u boji kože, kosa postaje grublja, hormonski disbalans i nepravilan rast kostiju. Funkcija jetre je umanjena a pogođen je metabolizam gvožđa, pri čemu se gvožđe slabije usvaja.

Metabolizam kalcijuma i vitamina B12 je takođe poremećen nedostatkom nikla.

Toksičnost

Višak nikla se ishranom retko unosi u organizam. Najčešći simptomi su uočeni kada čovek dođe u fizički kontakt sa niklom ili prilikom udisanja vazduha u kome je količina nikla veća (u industrijskim zonama, dim od cigareta, izduvni gasovi automobila). Kod osoba osetljivih na nikl javlja se dermatitis koji se oseća kao svrab. Smatra se da je 10-20% ljudi osetljivo na nikl (kontaktna osetljivost).

Industrijska zona
U industrijskim zonama se često javljaju simptomi trovanja niklom

U većim količinama nikl se smatra kancerogenim, jer povećava rizik od tumora pluća, nosa i grla. Takođe javljaju se i respiratorni problemi (problemi sa disanjem) u slučajevima kada je nikl unet vazduhom. Ti problemi uključuju astmu i bronhitis.

Ostali problemi koji se javljaju usled viška nikla su: slab razvoj kostiju, opada rezistentnost organizma na infekcije, kratak dah, glavobolja, mučnina, povraćanje.