Nikotinska kiselina

Upotreba u medicini

U svrhu profilakse i lečenja pelagre, može se upotrebiti kako nikotinska kiselina, tako i njen amid, nikotinamid. Svi simptomi pelagre mogu, upotrebom niacina, nestati već u toku jednog dana.

Nikotinska kiselina se koristi i kao sredstvo za detoksifikaciju organizma. Naime, nikotinska kiselina može da očisti organizam od velikog broja otrovnih materija, raznih zagađivača, pa čak i od nekih narkotika. Ova osobina vitamina B3 je tek nedavno otkrivena. Primećeno je da ovaj vitamin, uz ostalu terapiju, može smanjiti pometnje, koje nastaju upotrebom narkotika kao što su LSD i njemu slični. Neki smatraju da ovaj vitamin može delimično da očisti organizam čak i od heroina. Ovaj vitamin se veoma uspešno koristio u programu rehabilitacionog centra za zavisnike od narkotika u Los Anđelesu. Pokazao se uspešan i u detoksifikaciji organizma od nekih bojnih otrova koji su se koristili u ratu u Vijetnamu.

Solidan uspeh niacina se ogleda i u lečenju i prevenciji od šizofrenije (grupa duševnih bolesti gde dolazi do poremećaja ličnosti) i nekih drugih mentalnih poremećaja.

Niacin pomaže uspostavljanje zdravog stanja sistema za varenje i ublažava gastrointestinalne poremećaje (poremećaje creva). Zatim daje koži zdraviji izgled, sprečava ili olakšava migrenu, pojačava cirkulaciju krvi i snižava visok krvni pritisak, ublažava napade dijareje (proliva), pomaže odstranjivanje bolova kod raka i lošeg zadaha iz usta. Snižava holesterol i trigliceride.