Vitamin A

Upotreba u medicini

Kada su otkrivena svojstva ovog vitamina, doktori širom sveta su bili preplavljeni pozivima pacijenata koji su želeli recept za ovaj vitamin, nadajući se da će moći da izlece i "poprave" razna oštećenja na koži nastala od sunca, starosti i slično. Mnogi mladi koriste ovaj vitamin u uklanjanju akni i bubuljica, koje su veliki problem osoba u pubertetu. Neki lekovi, koji su proizvedeni od vitamina A, koriste se u lečenju psorijaze, jedne od najprisutnijih kožnih poremećaja.

Dodavanje različitih oblika vitamina A u hrani povećava imunitet organizma kod različitih laboratorijskih životinja, pa i kod čoveka. Ovo se postiže tako, što se povećava aktivnost antitela (pri čemu se teže prihvata i presađivanje kože). Dodavanjem vitamina A se povećava i produkcija leukocita.

Virus malih boginja napada ćelije kada su one slabe. Dodavanjem vitamina A, u ishrani dece trećeg sveta, dovelo je do pada stope smrtnosti od ove bolesti.

Uočen je i veći ćelijski imunitet kod pacijenata obolelih od raka pluća, koji su primali vitamin A u visokim koncentracijama u toku tri nedelje. Ove visoke doze se mogu davati samo uz nadzor lekara i ne mogu se tolerisati duži vremenski period, jer mogu izazvati teške poremećaje koji su posledica hipervitaminoze.

Izuzetno visoke doze vitamina A, koji se u organizam može uneti i u obliku lekova, a koji su derivati vitamina A, mogu znatno da redukuju negativne efekte izazvane zračenjem pri lečenju tumora hemoterapijom.

Neka novija zanimljiva istraživanja su pokazala da unošenje visokih (ali ne i toksičnih doza) β-karotena, od približno 180 miligrama dnevno, može povećati broj veoma značajnih ćelija, koje učestvuju u imunom odgovoru (pomoćnički T-limfociti).

U skorije vreme naučnici su ustanovili da β-karoten ima važnu ulogu, u kombinaciji sa drugim terapijama, u prevenciji i olakšavanju stanja pacijenata od veoma opake bolesti - side.

Vitamin A ima i veliki značaj u zarastanju rana. Dijabetičari i pacijenti nakon operacije, imaju veliki problem sa sporim zarastanjem rana. Stoga se pretpostavlja, da bi ovim osobama znatno pomoglo unošenje ovog vitamina. Međutim, ovo još nije dokazano u praksi, već se zasniva samo na pretpostavci.

Vitamin A potpomaže uklanjanje staračkih pega, stvara otpornost prema infekcijama disajnih organa, podstiče rastenje, jača kosti, doprinosi zdravlju kože, kose, zuba i desni, a ovaj vitamin se koristi i pri lečenju akni, čireva, prišteva (kada se nanosi spolja).