Vitamin C

Poremećaji

Avitaminoza

Do skora je u svetu postojao veliki problem zbog nedostatka vitamina C i bolesti koje prate ovaj nedostatak nisu bile retke. U današnje vreme je u razvijenijim zemljama deficit vitamina C u organizmu u velikoj meri rešen. Tu se C-avitaminoza javlja uglavnom kod starijih osoba, zatim kod alkoholičara i kod hroničnih bolesnika, ali i kod nekih drugih bolesti. U nerazvijenim zemljama je C-avitaminoza relativno česta bolest zbog slabe ishrane.

Usled nedostatka vitamina C javlja se bolest pod nazivom skorbut. Skorbut se javlja kod ljudi, koji dugo vremena u svojoj ishani nisu uzimali sveže voće i povrće. Ova se bolest odlikuje opštom slabošću, rastrojstvom kardiovaskularnog sistema i slabom građenju krvi (sporije zarastanje rana), krvarenjem desni i koža postaje grublja.

Osim toga, posledice nedostatka ovog vitamina u krvi su i smanjeni imunitet, sklonost ka krvarenju, obolenja desni, opšta slabost organizma, malokrvnost i depresija.

Hipervitaminoza

Toksični efekti vitamina C nisu česti, međutim, potencijalne komplikacije dugotrajnog predoziranja obuhvataju stvaranje oksalatnih kamenaca, giht i štetno dejstvo askorbata na biotransformaciju ili apsorpciju drugih vitamina. (npr. vitamin B12). Ovi poremećaji se ne javljaju kod svih ljudi, koji uzimaju veće količine vitamina C, već samo kod nekih. Osobe koje imaju giht, i razne bolesti bubrega ne bi trebalo da unose veće količine vitamina C bez prethodnih konsultacija sa svojim lekarom.

Uvećane količine vitamina C mogu da izazovu dijareju i stomačne grčeve. Tolerantnost čoveka za vitaminom C u mnogome zavisi od pojedinca. Kod nekih osoba se ovi poremećaji javljaju kod unošenja oko 500 miligrama vitamina C dnevno, dok kod drugih i količine od nekoliko grama dnevno ne izazivaju nikakve smetnje.

Uvećane količine mogu da izazovu i skorbut (bolest koja se javlja usled nedostatka ovog vitamina), ukoliko se naglo prestane sa unošenjem većih količina. Naime, pri uvećanom unošenju vitamina C dolazi i do uvećanog izlučivanja ovog vitamina. Ukoliko se naglo prestane sa unošenjem tih količina i pređe na normalne i dalje se javlja uvećano izlučivanje samog vitamina iz organizma i nastupaju simptomi deficita.

Unošenje većih količina vitamina C može da izazove i pogrešne rezultate kod raznih laboratorijskih testova, zato što ovaj vitamin često reaguje sa reagensima.

Unošenje prevelikih doza ovog vitamina nije potrebno, pošto organizam uglavnom odbacuje sav taj višak, a i vitamin C je antagonist bakru (tj. ukoliko ima dosta vitamina C - bakar se slabo usvaja).