Vitamin D

Upotreba u medicini

Vitamin D se dosta uspešno koristi u tretmanima psorjiaze, poremećaja kože, koje je uzrokovano preteranom aktivnošću ćelija kože. To dovodi do pojave crvenila, perutanja po određenim delovima tela i slično.

Ovaj vitamin se koristi i u tretiranju osteoporoze (atrofije kostiju zbog smanjene količine organskog matriksa). Od ranije je poznato, da se osteoporoza, koja se javlja kod žena nakon menopauze, tretira estrogenom, kalcijumom i hormonom progesteronom. Mogu se koristiti i fluoridi, magnezijum, bor i vitamin K. Međutim postoje pretpostavke da i vitamin D može imati određenu ulogu u lečenju osteoporoze (izuzev osteoporoze, koja nastaje usled dejstva steroida - kortizona).

Pokazano je da vitamin D podstiče umnožavanje ćelija imunog sistema i stvaranje jedine antimikrobne supstance koju sintetiše ljudski organizam pod nazivom katelicidin. Ova supstanca sprečava razmnožavanje mnogih vrsta bakterija, kao i nekih virusa i gljivica.

Regulacijom krvnog pritiska, povećanjem snage srčanog mišića i povećanim stvaranjem insulina, vitamin D učestvuje u prevenciji bolesti srca i dijabetesa.

Istraživanja ukazuju da se kod dece sa hroničnim bolestima kao što su astma, dijatebes tip 1, bolesti bubrega ili kod dece koja uzimaju lekove protiv epilepsije, nalazi snižen nivo vitamina D u krvi.

Uzimanje preparata vitamina D, pored uloge u sprečavanju nastanka rahitisa kod dece i osteomalacije kod odraslih, ima važnu ulogu u prevenciji kadiovaskularnih, autoimunih i malignih bolesti.