Vitamin E

Upotreba u medicini

Postoji pouzdan eksperimentalni dokaz o potrebi, da se vitamin E dodaje u ishrani žena u trudnoći kao i kod novorođene dece (a to se posebno odnosi na prevremeno rođenu decu).

Vitamin E je efikasan i kod starijih osoba koje boluju od cirkulatornih poremećaja, a naročito od intermitentne klaudikacije (bolest perifernih arterija, pri čemu su simptomi ove bolesti bol prilikom hoda, osećanje hladnoće, utrnulost ekstremiteta, zamor itd.).

Vitamin E se dodaje i kod osoba gde postoji povećani rizik od oboljevanja od raznih neuroloških poremećaja. U tom slučaju vitamin E se dadaje u preventivne svrhe.

Ovaj vitamin ima određenu ulogu i u usporavanju, pa i u zaustavljanju napredovanja Parkinsonove bolesti (odlikuje se drhtanjem mišićnog tkiva), koja je dosta česta u svetu.

Kod epileptične dece je uočen nizak nivo vitamina E, pa se stoga pribegava dodavanju vitamina E u njihovoj hrani.

Vitamin E se koristi i u lečenju raznih bolesti dojke. Jedan oblik bolesti dojke (fibrocisticistični poremećaj) se tretira ovim vitaminom u kombinaciji sa drugom terapijom koji se preduzimaju jer ova bolest ima dobre predispozicije da preraste u tumor.

Ovaj vitamin redukuje premenstrualne simptome. Koristi se u lečenju raznih bolesti kože, opekotina, ćelavosti, održava mladalački izgled, sprečava spontani pobačaj, povećava seksualnu potenciju, atletsku građu, omogućava veću izdržljivost, štiti pluća od zagađenosti vazduha delujući sa vitaminom A, sprečava i rastvara ugruške krvi, ublažava umor, pomaže u ublažavanju grčeva u nogama i noćnih grčeva.

U svim ovim slučajevima moguće je uzeti i jako velike doze ovog vitamina i stoga se preporučuje osobama, obolelim od neke od ovih bolesti, da ovaj vitamin nikako ne koriste u svrhu lečenja bez prethodne konsultacije sa lekarom.