Bakar

Biološka uloga

Bakar je važna komponenta mnogih enzima u organizmu koji igraju važnu ulogu u stvaranju energije u ćeliji. Aktivnost ovih enzima je najveća u srcu, mozgu, jetri i bubregu.

Pored toga, enzimi koji su odgovorni za stvaranje vezivnih proteina tkiva (kolagen i elastin) zahtevaju bakar. Stoga se može reći da je bakar neophodan za razvoj i održavanje krvnih sudova, kože, kostiju i zglobova.

Pomaže u očuvanju ćelija nervnog sistema. Povoljno deluje na osteoporozu (bolest krtih kostiju zbog nedostatka kalcijuma).

Bakar je uključen u oslobađanju gvožđa iz svojih depoa, kao i stvaranju koštane srži i sazrevanju crvenih krvnih zrnaca.

Bakar je neophodan za sintezu fosfolipida ćelijske membrane i na taj način održava mijelin - obloga koja odvaja nervne ćelije od okoline i reguliše nivo neurotransmitera.

Bakar je komponenta enzima bakar-zink superoksid dismutaze (Cu/Zn SOD) koja služi kao antioksidans značajan za očuvanje organizma od oštećenja nastalog dejstvom slobodnih radikala. Održavanje adekvatnog odnosa bakra i cinka je veoma važno za normalno funkcionisanje organizma.

Bakar je veoma važan i u stvaranju imunog odgovora na infekcije. U toku zapaljenskog procesa ili infekcije dolazi do mobilizacije dva jedinjenja koja u svojoj strukturi uključuju jon bakra: superoksid-dismutazu i ceruloplazmin. Bakar je takođe neophodan za sazrevanje i funkcionisanje T ćelija.

Igra važnu ulogu u kontrakcijama srčanog mišića, kao i u zdravom funkcionisanju malih krvnih sudova koji kontrolišu protok krvi, nutrijenata i otpadnih materija. Utiče na normalno funkcionisanje mišića krvnih sudova i uključen je u oblaganju krvnih sudova.

Stvaranje melanina (prirodnog pigmenta koji se nalazi u kosi i koži) uključuje enzime koji sadrže bakar. Enzim histaminaza koja metabolizira aminokiselinu histamin, zahteva bakar za svoje funkcionisanje. Bakar je takođe uključen u metabolizam masti i holesterola, kao i normalnog funkcionisanja insulina (koji reguliše metabolizam šećera). Uključen je i u sintezu prostaglandina (jedinjenja koja regulišu brojne funkcije kao što su otkucaji srca, krvni pritisak i zarastanje rana).