Bioflavonoidi

(C-kompleks, citrusni vitamin, ruten, hesperidin, citrus hesperidin, cirontin, eriodiktin, katehin, kvarcetin, rutin, flavoni, antocijani, vitamin P)

Naziv ovog vitamina potiče od početnog slova engleske reči »permeability«, a što u prevodu znači propustljivost. Pod ovim nazivom poznat je kompleks flavonoidnih jedinjenja, koja smanjuju propustljivost i lomljivost kapilarnih sudova.

Fizičke i hemijske osobine

Kao tipičan primer supstance, koja pokazuje aktivnost, koja je opisana za ovaj vitamin je hesperidin, koji je otkriven još 1939. godine. Osim njega poznati su i eriodiktin, katehin, kvercetin i rutin.

U vitamine grupe P ubrajaju se katehini, leukoantocijanini, flavoni, flavonoli, antocijani i drugi.

Ovaj vitamin je jako osetljiv na kuvanje i dejstvo toplote, svetlosti, kiseonik i pušenje. U tim slučajevima dolazi do njegove razgradnje.

Primer strukture bioflavonoida (vitamin P)

Biološka uloga

Glavna biološka osobina ovih jedinjenja je njihova sposobnost da održavaju elastičnost i stabilnost krvnih sudova (kapilara), kao i smanjenje njihove propustljivosti.

Vitamin P sprečava oksidaciju vitamina C i na taj način utiče na njegovo pravilno delovanje i apsorbovanje. Antioksidativno svojstvo bioflavonoida sastoji se u blokiranju katalitičkog dejstva teških metala, na račun građenja stabilnih kompleksa.

Prirodni izvori

Jedinjenja, koja se ubrajaju u grupu vitamina P su jako rasprostranjena u prirodi i nalaze se u istim proizvodima kao i vitamin C.

U znatnim količinama se vitamin P nalazi u citrusnim biljkama (kao na primer, u osušenoj kori od pomorandže – oko 8%), zatim u žutim cvetovima, crnoj ribizli, kajsiji, aroniji, šipku, paprici, trešnji, kupinama, krušci, grožđu, jabuci, kao i listovima čaja.

Poremećaji

Avitaminoza

Nedovoljno unošenje vitamina P u organizam čoveka i životinja dovodi do pucanja krvnih sudova, povećane propustljivosti kapilara i izlivanja krvi.

Hipervitaminoza

Nema podataka o toksičnosti vitamina P.

Preporučene dnevne količine

Dnevne potrebe za ovim vitaminom još nisu tačno utvrđene, ali se smatra da za odraslog čoveka to iznosi od 20 do 50 miligrama (pojedini autori smatraju i do 100 miligrama). Za lekovite svrhe se upotrebljava i 100 do 200 miligrama dnevno. Obično se preporučuje zajedničko unošenje sa vitaminom C.

Upotreba u medicini

Bioflavonoidi sprečavaju stvaranje masnica na taj način, što pojačava zidove kapilara. Pomažu u stvaranju otpornosti organizma prema infekcijama. Koriste se pri prevenciji i lečenju krvarenja desni, povećava delotvornost vitamina C, potpomaže lečenje tumora i vrtoglavice koja nastaje usled oboljenja unutrašnjeg uha.

Žene u menopauzi obično mogu da postignu ublažavanje povećanja temperature uzimanjem veće količine ovog vitamina zajedno sa vitaminom C.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *