Bor

(B, lat. Borum)

Još početkom prošlog veka je pokazano da je bor esencijalni mineral za biljke, ali tek nedavno je utvrđen njegov značaj i za čoveka. Bora ima svuda u ljudskom organizmu, ali najveće koncentracije su u kostima i zubnoj gleđi.

Biološka uloga

Bor je najverovatnije važan za odžavanje zdravih kostiju i zglobova, doprinoseći delovanju i resorpciji kalcijumamagnezijuma i fosfora. Najverovatnije deluje na ćelijske membrane i na signalne puteve koji prolaze kroz membrane.

Bor utiče na metabolizam steroidnih hormona i najverovatnije igra ulogu u pretvaranju vitamina D u aktivnu formu. Na taj način povećava resorpciju i ugradnju kalcijuma u kostima. Bor takođe povećava nivo muških polnih hormona.

Metabolizam

Bor se veoma efikasno resorbuje, a urinom se izbacuje.

Prirodni izvori

Izvori bogati borom su voće i povrće, zatim soja i orah, ali nivo bora u ovim namirnica pre svega zavisi od zemljišta na kom rastu. Značajne količine bora sadrže i vino, rakija jabukovača i pivo.
 

Sadržaj bora u prehrambenim proizvodima

Namirnicamg / 100 grama namirnice
Grožđe – sušeno4,47
Breskva – sušena3,24
Badem2,8
Lešnik2,72
Kajsija – sušena2,12
Avokado2,06
Suva šljiva1,88
Ribizla1,73
Pasulj1,40
Urme1,09
Grožđe – crveno0,50
Šljiva0,45
Jabuka0,32
Kruška0,32
Kivi0,26
Narandža0,25

Poremećaji

Nedostatak

Nedostatak bora u organizmu ima najverovatnije uticaj na metabolizam kalcijuma i magnezijuma, a time utiče na sastav, strukturu i jačinu kostiju. To dovodi do promena koje ukazuju na osteoporozu. Ovo se dešava zbog smanjene resorpcije i povećane ekskrecije (lučenja) kalcijuma i magnezijuma. Ukoliko je nedostatak bora praćen nedostatkom magnezijuma dolazi i do težih oštećenja kod osteoporoze.

Nedostatak bora utiče i na pojavu kamena u bubregu, smanjenu mentalnu opreznost i pojavu osteoartritisa.

Toksičnost

Toksični efekti bora se javljaju ukoliko se unosi više od 100 miligrama bora. Svetska zdravstvena organizacija je zabranila upotrebu bora (u obliku borne kiseline) kao dodatka hrani i konzervansa.

Simptomi viška bora uključuju:

  • pojavu crvenog osipa,
  • povraćanje,
  • dijareja, koju karakteriše plavo-zelena boja,
  • smanjena cirkulacija krvi,
  • koma

Letalna doza (doza koja izaziva smrt) kod odraslih iznosi 15 do 20 grama, dok kod dece 3 do 6 grama. Višekratni unos manjih količina bora može dovesti do kumulativne toksičnosti.

Preporučene dnevne količine

Ne postoje zvanični podaci o količinama bora koje se preporučuju u toku dana, ali siguran i dovoljan unos bora iznosi između 1 i 10 miligrama dnevno.

Upotreba u medicini

Bor ima važnu ulogu u lečenju osteoporoze. Ukoliko se unosi u količinama od preko 3 miligrama dnevno povećava efekat estrogena kod žena u postmenopauzi. Bor takođe ima efekta na zdravlje kostiju.

Studije objavljenje 1994. godine pokazuju da preparati sa borom smanjuju količinu fosfora i povećavaju količinu magnezijuma u krvi. Obe ove promene su značajne za razvoj kostiju.

Obzirom da bor pojačava dejstvo polnih hormona, onda se on koristi i u lečenju ateroskleroze.

Dodavanje bora u količinama od 6 do 9 miligrama dnevno se koristi u lečenju osteoartritisa.

Bor se u formi borne kiseline koristi i za tretiranje bakterijskih i gljivičnih infekcija. Takođe je i komponenta raznih komercijalnih ispiralica za usta i može se upotrebiti za tretiranje čireva u ustima, infekcija oka i za nazalno ispiranje.