Holin

(neurin)

Među vitamine grupe B spada i holin (holin-hlorid), poznat još u prošlom veku kao sastavni deo fosfolipida. Još 1849. godine Streker je dokazao holin u žuči.

Fizičke i hemijske osobine

Holin je bezbojno jedinjenje koje teško kristališe usled velike higroskopnosti. Pri dejstvu vrele baze razgrađuje se stvarajući trimetilamin. Holin pokazuje sposobnost da gradi soli sa mnogim organskim i neorganskim kiselinama.

Holin se dobro rastvara u vodi i etanolu, ali je zato nerastvorljiv u etru. Holin je po hemijskim osobinama jaka baza.

Po hemijskoj strukturi, holin je aminoetilalkohol. Sadrži tri metil grupe na atomu azota.

Hemijska formula holina

Biološka uloga

Egzogeni holin dospeva u organizam hranom. Holin se u organizmu nalazi u slobodnom i vezanom obliku. Deo holina organizam može i sam sintetisati.

Holin je supstanca, koja služi za biosintezu membranskih lipida (u formi fosfatidil holina), lecitina i medijatora nervnog pobuđivanja acetilholina (holin je prekursor acetilholina, važnog za prenos nervnih impulsa), kao i donor metil grupa u sintezi adrenalina, kreatina i metionina. Na taj način holin pomaže odašiljanje nervnih impulsa, posebno onih u mozgu, koji se koriste za formiranje memorije.

Naziva se i lipotropnim činiocem i pomaže kontrolu stvaranja holesterola.

Iako nema neku poznatu koenzimsku funkciju holin je potreban u ishrani pacova, koji su hranjeni neodgovarajućom količinom aminokiselina (to se naročito odnosi na metionin, koji je prekusor holina).

U probavnom traktu mikroflora creva znatno razgrađuje holin do trimetilamina koji se izdvaja mokraćom. Višak holina se izlučuje mokraćom, fecesom i znojenjem.

Prirodni izvori

Holin ulazi u sastav mnogih prehrambenih proizvoda. Biljni proizvodi sadrže manje holina, nego proizvodi životinjskog porekla. U proizvodima životinjskog porekla, sadržaj holina je proporcionalan sadržaju fosfolipida, koji se nalaze u njima.

Dobri izvori holina su žumance jajeta, jetra, mozak, pankreas. Od biljnih proizvoda holin se nalazi u zelenom lišću i mahunastim biljkama. U klicama i zrnima se holin ne nalazi.

U procesima kulinarske obrade gubi se određena količina holina. Tako se pri kuvanju proizvoda biljnog porekla gubitak kreće od 10 do 40%, a pri kuvanju mesa taj se procenat kreće oko 20%. Pri pečenju su gubici neznatni.
 

Sadržaj holina u nekim organima životinja (miligrama holin-hlorida obračunato na 100 grama suve mase

Poremećaji

Avitaminoza

Mladi organizmi su osetljiviji na nedostatak holina, nego stariji.

Kod čoveka, nedostatak holina veoma je redak a manifestuje se u obliku masne infiltracije (degeneracija) jetre ili ciroze. Osim toga može se javiti i ukrućivanje arterije, a možda i Alchajmerova bolest (koja se ogleda u gubitku pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i slično).

Hipervitaminoza

Višak holina se veoma brzo izlučuje iz organizma tako da nisu opisani poremećaji koje bi on izazvao.

Preporučene dnevne količine

Tačnih podataka o potrebi čoveka u holinu nema. Dnevna potreba u holinu se procenjuje na 400 do 900 miligrama.

Dovoljno obezbeđivanje hrane u proteinima, vitaminom B12 i folnom kiselinom, primetno smanjuje potrebu organizma u holinu.

Upotreba u medicini

U medicinskoj praksi se holin upotrebljava za lečenje bolesti jetre, koje su izazvane različitim infekcijama i intoksikacijama.

Koristi se i pri savlađivanju problema gubljenja pamćenja u kasnijim godinama (doze od 1 do 5 grama dnevno), zatim za odstranjivanje otrova i lekova iz organizma, pri čemu olakšava i posao jetri. Holin ima umirujuće dejstvo i pomaže u lečenju Alchajmerove bolesti.

2 мишљења на “Holin

  1. uninemn

    clomid for male purchase She closed her eyes and felt the old man kissing her face, neck, and ears indiscriminately, feeling the old man tearing her clothes torsemide to lasix conversion with difficulty, and stroking her skin with dry hands; she felt The old man was so eager that he didn t even want to waste the time to take off his shirt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *