Inozitol

(mezo-inozitol, mio-inozitol)

Osim svoje značajne uloge za razvoj ljudskog organizma, inozitol se u obliku nitrata danas koristi i za gelatiniziranje nitroceluloze i stoga se može naći u savremenim eksplozivnim napravama kao i u čvrstim raketnim gorivima.

Fizičke i hemijske osobine

Tačka topljenja inozitola je 225°C. Rastvara se u vodi i stabilan je na dejstvo kiselina i baza.

Formula inozitola

Biološka uloga

Od izomera inozitola vitaminskim dejstvom se odlikuje samo mezo-inozitol (ili mioinozitol).

Kod čoveka i životinja, inozitol se nalazi u slobodnom stanju ili je vezan u obliku fosfatida, dok je u biljkama u obliku fitina, tj. smese kalcijumovih i magnezijumovih soli.

Inozitol je sposoban da spreči građenje „masne jetre“, pri smanjenoj proteinskoj ishrani, a može se i uključiti u metabolizam glukoze.

Inozitol združen sa holinom stvara lecitin, zatim metabolizuje masti i holesterol. Poput holina, značajan je za ishranjivanje moždanih ćelija.

Inozitol je jedan od sastavnih delova bios-faktora i neophodan je za mnoge mikroorganizme.

Prirodni izvori

Inozitol je jako rasprostranjen u prirodi. Ima ga u pivskom kvascu, raznom voću i povrću (dinja, grejpfrut, suvo grožđe, pšenične klice, neprečišćena melasa, kikiriki, kupus, mekinje, zeleni grašak).

Od životinjskih proizvoda inozitolom su bogati srce, jetra i mozak (goveđi). Drugi životinjski proizvodi (kao što su na primer piletina, teletina, riba, jaja, mleko) sadrže manju količinu inozitola (od 11 do 50 miligrama na 100 grama namirnice).

Preporučuje se unos inozitola zajedno sa holinom i ostalim vitaminima grupe B.

Poremećaji

Avitaminoza

Kod miševa se sreće inozitol avitaminoza, usled čega dolazi do opadanja dlake.

Kod čoveka se može javiti ekcem.

Hipervitaminoza

Inozitol hipervitaminoza nije opisana u literaturi.

Preporučene dnevne količine

Iako još nije utvrđena preporučena dnevna količina ovog vitamina, prosečna odrasla, zdrava osoba unosi približno 1 gram ovog vitamina dnevno.

Kod osoba koje piju dosta kafe preporučuje se unos nešto većih količina inozitola.

Upotreba u medicini

Inozitol potpomaže snižavanju nivoa holesterola, doprinosi zdravlju kose (tako što sprečava njeno opadanje), učestvuje u sprečavanju ekcema, potpomaže mršavljenje i deluje smirujuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *