Mangan

Biološka uloga

Mangan učestvuje u mnogim enzimskim sistemima, iako njegova uloga još nije u potpunosti rasvetljena. Deluje kao kofaktor u enzimima koji su neophodni za proizvodnju energije, a uključen je i u metabolizam glukoze, čuvanje glikogena u jetri, digestiju proteina i sintezu holesterola i masnih kiselina. Takođe je neophodan za sintezu DNK i RNK molekula.

Mangan je neophodan za rast i održavanje nervnog sistema, razvoj i održavanje kostiju i zglobova, funkciju ženskih polnih hormona i tiroidnih hormona.

Superoksid dismutaza

Superoksid dismutaza (SOD, MnSOD) je antioksidativni enzim koji u svojoj strukturi sadrži mangan. Pravilnim funkcionisanjem, ovaj enzim obezbeđuje zaštitu od slobodnih radikala i štete koju bi oni prouzrokovali u organizmu. Osim toga, ovaj protein štiti ćelije mozga od oštećenja koje se javlja kod moždanog udara i kod Alchajmerove bolesti. MnSOD štiti i jetru od oštećenja. Kod alkoholičara je uočena veća količina MnSOD koji najverovatnije štiti organizam od oksidativnih oštećenja prouzrokovanih alkoholom.