Selen

Biološka uloga

Selen je integralni deo glutation peroksidaze, enzima koji u ćeliji ima ulogu antioksidansa, a povezan je i sa funkcijom vitamina E. Veoma je važan za zaštitu eritrocita i ćelijskih membrana od oštećenja koje nastaje dejstvom slobodnih radikala. Glutation peroksidaza ima udela i u zaštiti kože od ultraljubičastog zračenja.

Protein tiroksin dejodinaza je takode seleno-protein. Kada je smanjen unos joda u ishrani to može biti faktor za razvoj gušavosti i kretenizma.

Selenoprotein P je glikoprotein plazme nepoznate funkcije koji sadrži 7-8 selenocisteina po molekulu. Pod normalnim uslovima oko 65% selena plazme se nalazi u selenoproteinu P.

Važan je za rast i zdravlje kose i kože.

Selen ima ulogu u održavanju otpornosti organizma na razne bolesti. Povećava produkciju i efikasnost leukocita i štiti ih od dejstva slobodnih radikala koji se stvaraju prilikom infekcija. Selen najverovatnije i povećava produkciju antitela i učestvuje u jačanju organizma kod pojave kancera.

Selen je uključen u očuvanju normalne funkcije jetre, sintezu proteina i zaštitu organizma od toksičnih minerala kao što su arsen, kadmijum, živa i olovo. Ima važnu ulogu i u stvaranju muških reproduktivnih kapaciteta i održavanje zdravlja očiju, kose i kože. Uljučen je i u metabolizam prostaglandina koji kontrolišu zapaljenske procese.