Vitamin B15

(pangamska kiselina, pangaminska kiselina)

Vitamin B15 je otkriven 1950. godine u semenima različitih biljaka. Naziv »pangamska kiselina« potiče od grčke reči »pan«, što u prevodu znači »svuda«. Kasnije je dokazan i u pirinču, kvascu, krvi bika i u jetri.

Što se ovog vitamina tiče, postoje mnoga kontroverzna mišljenja. Dok jedni smatraju, da je ovaj vitamin »pravo čudo« u pozitivnom smislu (pre svega u bivšem SSSR-u), drugi ga zabranjuju (u SAD). Podaci koji se ovde navode se zasnivaju na literaturi sovjetskih autora, pošto su u slučaju SAD ovi podaci dosta ograničeni.

Fizičke i hemijske osobine

Po svojoj hemijskoj strukturi vitamin B15 je 6-O-dimetil glicinski estar D-glukonske kiseline.

Vitamin B15

Biološka uloga

Biološka uloga vitamina B15 je vezana za aktivaciju procesa prenosa kiseonika i enzima disajnih organa, usled čega se povećava stabilnost čoveka i životinja ka kiseoničnom gladovanju.

Vitamin B15 učestvuje u procesima metilovanja; donor je metil grupa pri biosintezi holina, metionina, adrenalina, kreatina i steroidnih hormona.

Poznato je da vitamin B15, pokazuje detoksikujuće dejstvo pri trovanjima hlor-organskim jedinjenjima, alkoholom, narkoticima i nekim lekovima.

Prirodni izvori

Najbolji izvori ovog vitamina su: integralne žitarice, semenke bundeve, semenke susama i nepolirani pirinač.

Poremećaji

Avitaminoza

Podaci o deficitu su prilicno nepotpuni i ukazuju na žlezdane i nervne poremećaje, srčana oboljenja i drugo.

Hipervitaminoza

Nema mnogo podataka koji bi ukazivali na poremećaje koji nastaju usled preteranog unosa vitamina B15.

Preporučene dnevne količine

Potrebe čoveka za ovim vitaminom nisu poznate, ali se u lekovite svrhe daje u dozama od 100 do 200 miligrama.

Upotreba u medicini

Vitamin B15 se u obliku kalcijumove soli (kalcijum-pangamata) primenjuje pri ishemijskoj bolesti srca, aterosklerozi (suženju arterija), infarktu miokarda, hepatitu (bolest bubrega), stenokardiji, a često se reklamira i kao sredstvo protiv brzog starenja.

Ovaj vitamin se koristi i za smanjenje žudnje za alkoholom, odstranjuje mamurluk, snižava holesterol, štiti od raznih zagađivaca, štiti jetru od ciroze i drugo.

1 мишљење на “Vitamin B15

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *