Vitamin B6

(piridoksin, piridoksal, piridoksamin)

Pod terminom vitamin B6 podrazumevaju se tri hemijski slična jedinjenja, koja se javljaju u prirodi. To su: piridoksin, piridoksal i piridoksamin.

Fizičke i hemijske osobine

Sva tri jedinjenja se u biološkim sistemima pretvaraju jedan u drugi.

Vitamin B6 je prilično stabilan vitamin. U jako kiseloj i jako alkalnoj sredini vitamin B6 ne gubi biološka svojstva ni pri zagrevanju. Međutim, pod dejstvom svetlosti, kao i pri oksidaciji, ovaj vitamin se brzo razgrađuje.

Piridoksin se dobro rastvara u vodi, alkoholu, a slabo u etru i hloroformu.

Vitamin B6

Biološka uloga

Sva tri oblika vitamina B6 su podjednako aktivna i deluju kao prekursori koenzima piridoksalfosfata. Piridoksal-fosfat predstavlja prostetičnu grupu niza enzima i učestvuje u metabolizmu aminokiselina (u procesima fosforilacije, dekarboksilacije i racemizacije), metabolizmu masti i ugljenih hidrata.

Vitamin B6 se apsorbuje u tankom crevu uglavnom u obliku piridoksala koji se zatim pretvara u piridoksamin. Sva tri jedinjenja, koja su obuhvaćena imenom vitamin B6 služe kao supstrat za enzim piridoksal-kinazu, koja koristi ATP i fosforiliše ih u njihove odgovarajuće fosfatne estre. Osim toga, ovaj vitamin je neophodan za rad više od šest enzima i za nesmetanu sintezu proteina i nukleinskih kiselina.

Važna uloga ovog vitamina se ogleda i u njegovoj ulozi u umnožavanju svih ćelija i stvaranju belih krvnih zrnaca i ćelija imunog sistema.

Vitamin B6, može da igra ulogu i u prevenciji i zaštiti organizma od unošenja oralnih kontraceptivnih sredstava. Naime, kod žena koje koriste ova sredstva, često dolazi do raznih poremećaja u metabolizmu triptofana (jedne od esencijalnih aminokiselina), a ovi poremećaji se mogu regulisati unošenjem vitamina B6.

Veće doze vitamina B6 se mogu koristiti i za skidanje akni i bubuljica, kao i za sušenje kože, međutim posle izvesnog vremena korišćenja ovog vitamina u lečenju kožnih poremećaja, može doći i do pojave svraba.

Primećena je i uloga vitamina B6 u sprečavanju katarakte (sive mrene na oku).

Piridoksin se uglavnom izdvaja mokraćom.

Prirodni izvori

Vitamin B6 nalazi se u semenkama, žitaricama, pšeničnom i kukuruznom brašnu, susamu, aroniji, pivskom kvascu, jetri, bubrezima, mesu, a u izvesnoj meri i u mleku, jajima i povrću sa zelenim lišćem. Dnevno mikroorganizmi u crevima čoveka sintetizuju od 0,5 do 0,7 miligrama vitamina B6.

Velika količina vitamina B6 se nalazi u jetri, a manje u mišićima, bubrezima, mozgu i drugim tkivima.

Skladištenje namirnica u limenim konzervama, pečenje ili kuvanje mesa, alkohol i drugo mogu da unište ovaj vitamin.
 

Sadržaj vitamina B6 u nekim prehrambenim proizvodima

NamirnicaSadržaj vitamina B6
(mikrograma na 100 grama namirnice)
Kvasac – suvi4000 – 5700
Kvasac – sveži570 – 2400
Banane400
Riba350
Meso – goveđe350
Meso – svinjsko220
Grašak150
Pirinač (nepoliran)150
Jaje120
Sir90
Kukuruzno brašno50
Hleb – beli40
Mleko40

Poremećaji

Avitaminoza

Deficit samog vitamina B6 se retko javlja. Međutim, izoniazid (antituberkulozni lek, koji je u širokoj upotrebi), može da izazove izolovan deficit piridoksina. Tada se ovaj vitamin vezuje za lek i brzo izlučuje mokraćom.

Postoje i izvesni dokazi, da je kod insuficijencije (slabosti) bubrega piridoksal kinaza inhibirana, pa se usled toga javlja deficit koenzima piridoksal-fosfata, uprkos tome, što se unose dovoljne količine vitamina B6.

Nedostatak vitamina B6 može izazvati anemiju, nervne poremećaje i razne kožne probleme.

Ovaj vitamin je posebno važan za žene u trudnoći, a takođe olakšava i premenstrualne tegobe.

Neka, još nedovoljno ispitana, istraživanja ukazuju, da bi ovaj vitamin mogao imati i svoje mesto u anti-tumorskoj terapiji. Međutim, najvažnija od ovih uloga vitamina B6 je njegova uloga u imunom sistemu. Ustvari, ovaj vitamin je od svih vitamina grupe B najvažniji za razvoj imunog sistema.

Pri nedostatku vitamina B6 narušavaju se procesi transaminacije i drugi putevi proteinskog metabolizma i tkivnog disanja. Pri vitamin B6 avitaminozi dolazi do promene funkcija nervnog sistema.

Pošto stvaranje nikotinske kiseline zavisi od piridoksal-fosfata, onda je i pelagra čest pratilac deficita piridoksina (kao i vitamina B3).

Veliki broj genetskih bolesti nastaje zbog nesposobnosti specifičnih apoenzima (neaktivni enzim, koji da bi se aktivirao mora vezati neki molekul – kofaktor, koenzim), da vezuju piridoksal-fosfat adekvatnom čvrstinom.

Hipervitaminoza

Vitamin B6 može biti i toksičan ukoliko se unosi u velikim dozama i tada može izazvati ozbiljne nervne poremećaje. Ovo je primećeno kod ljudi koji unose više od 2 grama ovog vitamina dnevno.

Simptomi, koji se mogu javiti pri uvećanom unosu ovog vitamina su: nestabilan hod, ukočenost stopala koje je praćeno i nezgrapnošću ruku, kao i noćna uznemirenost.

Najčešći razlog povećanja vitamina B6 u organizmu je njegova upotreba protiv premenstrualnih tegoba, stoga se uvećani unos ovog vitmina ne preporučuje bez konsultacija sa lekarom.

Ovaj vitamin, može, čak i kada se unosi u umerenim količinama, redukovati i efekat lekova, koji se koriste kod obolelih od Parkinsonove bolesti (bolest koja se ogleda u drhtanju mišićnog tkiva).

Preporučene dnevne količine

Dnevna potreba u vitaminu B6 za odraslog čoveka je 1-2 miligrama, a veće količine mogu da izazovu toksična oštećenja nerava.

Lekovite doze vitamina, koje se mogu kretati do 400 miligrama dnevno, koriste se pri lečenju neuropatije izazvane izoniazidom, idiopatske sideroplastične anemije i premenstrualnog sindroma. Međutim, moraju se primenjivati striktno uz savet lekara.

Upotreba u medicini

Ovaj vitamin ima sposobnost da smanjuje mučninu, pa se stoga koristi i u mnogim preparatima protiv povraćanja.

Vitamin B6 ublažava razne grčeve i ukočenost, a deluje i kao diuretik. Preporučuje se i kod osoba koje boluju od artritisa (upale zglobova).

Koristi se za lečenje neuropatije izazvane izoniazidom, idiopatske sideroblastične anemije i premenstrualnog sindroma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *