Vitamin C

(L-askorbinska kiselina, askorbinska kiselina)

Još se krajem 18. veka znalo, da se u plodovima citrusovih biljaka, spanaću, voću, kao i u čaju od šipka nalazi supstanca, koja sprečava nastajanje bolesti skorbut. Britanski lekari su oko 1750. godine pokazali da davanjem određene vrste limuna, koja je bila bogata vitaminom C jednoj grupi mornara i upoređivali ih sa drugom grupom, koja u svojo ishrani nije koristila ovaj izvor vitamina C. Grupa mornara koja nije upotrebljavala limun, pri dugim plovidbama je dobila simptome skorbuta, dok je druga grupa mornara ostala zdrava.

Vitamin C je u čistom stanju dobijen iz soka limuna i identifikovan 1933. godine. Hemijska struktura vitamina C je definitivno određena i objašnjena radovima Szent György-a, King-a, Hirst-a, Haworth-a, Karrera i drugih. Ovoj supstanci čiju je preciznu strukturu odredio Haworth 1932. godine, dato je ime askorbinska kiselina. Askorbinsku kiselinu prvi je sintetizovao Reichstein sa svojim timom istraživača.

Fizičke i hemijske osobine

Aktivnost vitamina C se uglavnom uništava termičkom obradom hrane, naročito kada postoje tragovi metala, kao što je bakar, ali je zato otporan na zamrzavanje. Vitamin C je verovatno jedan od najnestabilnijih među vitaminima rastvornim u vodi. U prirodi postoji samo L- oblik askorbinske i dehidroaskorbinske kiseline.

Vitamin C se jako dobro rastvara u vodi i metanolu, a oko pet puta slabije u etanolu. Askorbinska kiselina se dobro oksiduje vazdušnim kiseonikom, a naročito u prisustvu jonova teških metala (kao na primer: bakra, gvožđa i slično).

U odsustvu kiseonika askorbinska kiselina može izdržati zagrevanje i do 100°C.

Vitamin C

Biološka uloga

Vitamin C se lako apsorbuje u crevima, te se zbog toga deficit ovog nutrijenta pripisuje njegovom neadekvatnom unosu sa hranom.

Ovaj vitamin se u organizmu čoveka može pretvoriti u oksalat, koji se izlučuje mokraćom. Međutim, kalcijumova so askorbinske kiseline, koja lako nastaje iz oksalata, je potpuno nerastvorna u vodi, te može graditi bubrežne kamence.

Biološka uloga askorbinske kiseline se vezuje za učešće u oksido-redukcionim procesima, koagulaciji krvi, regeneraciji tkiva, građenju steroidnih hormona, pretvaranju folne u tetrafolnu kiselinu i aktivaciji mnogih enzima.

Koenzimska uloga askorbinske kiseline je pokazana u reakcijama hidroksilacije prolina u hidroksiprolin i u nekim drugim hidroksilacionim reakcijama, ali ona nije specifična za njih i može biti zamenjena drugim agensima bez antiskorbutne aktivnosti.

Vitamin C deluje na funkcije centralnog nervnog sistema, stimuliše funkciju endokrinih žlezda, pojačava funkciju jetre, omogućava usvajanje gvožđa u crevu i učestvuje u građenju krvi (obzirom da učestvuje u sintezi prokolagena i kolagena, kao i u normalizaciji propustljivosti kapilara).

Jedna od veoma važnih uloga vitamina C je i njegova antioksidativna aktivnost. Ovaj vitamin vezuje slobodne radikale i time može da odigra značajnu ulogu u prevenciji raznih teških oboljenja, kao što su tumori na primer. To se pre svega odnosi na stomačni tumor, tumor jednjaka i debelog creva, a kod pušača i alkoholičara i tumor grkljana. Postoje podaci, da vitamin C sprečava rast ćelija leukemije kod ljudi. Međutim, vitamin C ima ulogu samo u prevenciji od dobijanja tumora, ali kada se tumor već razvio, njegova uloga postaje zanemarljiva.

Vitamin C snižava nivo holesterola u krvi, kao i mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Još pre oko 50 godina ruski naučnici su utvrdili, da visoke doze vitamina C mogu da spreče aterosklerozu (suženje arterija).

Vitamin C ima ulogu u zaštiti drugih vitamina (vitamina A i vitamina E) od štetnih uticaja oksidacije. Štiti desni od obolevanja. Usporava starenje, stvaranje bora na koži i opšte starenje organizma. Odstranjuje toksične metale iz organizma, pruža zaštitu od stresa i jača opštu fizičku kondiciju. Vitamin C održava i vid, tako što sprečava stvaranje katarakte (sive mrene na oku), a može biti od koristi i u tretiranju glaukoma (zelena mrena na oku, koja ukoliko se ne leči može dovesti i do slepila).

Vitamin C ublažava posledice astme (smetnje u disanju). Višegodišnja istraživanja ukazuju na to, da se kod astmatičara smanjuje nivo vitamina C u organizmu, pa je stoga neophodno unositi dodatne doze ovog vitamina.

Vitamin C jača imunološki sistem organizma i sprečava kijavicu. Povećava otpornost prema zaraznim bolestima (naročito prema gripu, a pretpostavlja se i da otežava zarazu AIDS-om). Utvrđeno je naime, da funkcionisanje belih krvnih zrnaca delimično zavisi od vitamina C. Nivo ovog vitamina se pri raznim infekcijama, izlaganju zračenjima, lekovima, alkoholu, cigaretama smanjuje u belim krvnim zrncima i time se smanjuje i njihova aktivnost.

Ne manje važna uloga vitamina C je i učešće vitamina C u čišćenju organizma od opojnih sredstava, duvanskog dima i alkohola, a pomaže i u lečenju šećerne bolesti. U svim ovim slučajevima zapažen je niži nivo vitamina C u krvi i ćelijama.

Kod muškaraca može pomoći u lečenju neplodnosti, koja je uzrokovana aglutinacijom (sjedinjavanjem, lepljenjem u grumenje) spermatozoida, pri čemu je spermatozoid nesposoban da prodre u jajnu ćeliju. Vitamin C povećava usvojivost cinkamagnezijumabakra i kalijuma, koji su neophodni za normalno funkcionisanje spermatozoida.

Askorbinska kiselina prisutna je u tkivima svih životinja i viših biljaka. Ljudi, majmuni, morske svinje i neki drugi kičmenjaci ovaj vitamin ne sintetizuju i stoga ga moraju unositi hranom. Međutim, većina drugih životinja i verovatno, sve biljke mogu da sintetizuju ovaj vitamin iz glukoze.

Mikroorganizmi ne sadrže ovaj vitamin, ali i nemaju potrebu za njim.

Vitamin C se dobro apsorbuje u crevima, a delimično i u želudcu. Najveća količina askorbinske kiseline se nalazi u jetri i nadbubrežnim žlezdama.

Prirodni izvori

Organizam čoveka nije sposoban da sam sintetizuje vitamin C, tako da se ovaj vitamin u organizam unosi isključivo namirnicama biljnog porekla, pre svega putem svežeg voća i povrća.

Najbolji izvori vitamina C su citrusno voće (limun, pomorandža), bobičasto voće (crna ribizla), šipak, paradajz, nekuvan kupus, aronija, zelena paprika (pre svega deo oko peteljke) i zeleno voće.

NAPOMENA! Ne preporučuje se unošenje vitamina C u kombinaciji sa aspirinom, pošto može izazvati krvarenje i crevne smetnje.
 

Sadržaj vitamina C u prehrambenim proizvodima

NamirnicaSadržaj vitamina C
(miligrama na 100 grama namirnice)
Šipak1025
Peršunov list166
Paprika – sveža139
Ribizla – crna136
Ren114
Kelj – zeleni105
Kelj – pupčar104
Mirođija93
Karfiol70
Jagoda59
Limun53
Keleraba53
Pomorandža51
Kupus – crveni50
Spanać47
Luk – vlašac47
Kupus – beli46
Kelj – običan59
Grejpfrut45
Peršun – koren41
Blitva39
Ribizla35
Praziluk30
Rotkva29
Rotkvica29
Grašak – zeleni25
Malina25
Paradajz24
Ananas21
Boranija – zelena20
Paškanat18
Krompir15
Orah15
Luk – beli14
Dunja13
Cvekla10

Poremećaji

Avitaminoza

Do skora je u svetu postojao veliki problem zbog nedostatka vitamina C i bolesti koje prate ovaj nedostatak nisu bile retke. U današnje vreme je u razvijenijim zemljama deficit vitamina C u organizmu u velikoj meri rešen. Tu se C-avitaminoza javlja uglavnom kod starijih osoba, zatim kod alkoholičara i kod hroničnih bolesnika, ali i kod nekih drugih bolesti. U nerazvijenim zemljama je C-avitaminoza relativno česta bolest zbog slabe ishrane.

Usled nedostatka vitamina C javlja se bolest pod nazivom skorbut. Skorbut se javlja kod ljudi, koji dugo vremena u svojoj ishani nisu uzimali sveže voće i povrće. Ova se bolest odlikuje opštom slabošću, rastrojstvom kardiovaskularnog sistema i slabom građenju krvi (sporije zarastanje rana), krvarenjem desni i koža postaje grublja.

Osim toga, posledice nedostatka ovog vitamina u krvi su i smanjeni imunitet, sklonost ka krvarenju, obolenja desni, opšta slabost organizma, malokrvnost i depresija.

Hipervitaminoza

Toksični efekti vitamina C nisu česti, međutim, potencijalne komplikacije dugotrajnog predoziranja obuhvataju stvaranje oksalatnih kamenaca, giht i štetno dejstvo askorbata na biotransformaciju ili apsorpciju drugih vitamina. (npr. vitamin B12). Ovi poremećaji se ne javljaju kod svih ljudi, koji uzimaju veće količine vitamina C, već samo kod nekih. Osobe koje imaju giht, i razne bolesti bubrega ne bi trebalo da unose veće količine vitamina C bez prethodnih konsultacija sa svojim lekarom.

Uvećane količine vitamina C mogu da izazovu dijareju i stomačne grčeve. Tolerantnost čoveka za vitaminom C u mnogome zavisi od pojedinca. Kod nekih osoba se ovi poremećaji javljaju kod unošenja oko 500 miligrama vitamina C dnevno, dok kod drugih i količine od nekoliko grama dnevno ne izazivaju nikakve smetnje.

Uvećane količine mogu da izazovu i skorbut (bolest koja se javlja usled nedostatka ovog vitamina), ukoliko se naglo prestane sa unošenjem većih količina. Naime, pri uvećanom unošenju vitamina C dolazi i do uvećanog izlučivanja ovog vitamina. Ukoliko se naglo prestane sa unošenjem tih količina i pređe na normalne i dalje se javlja uvećano izlučivanje samog vitamina iz organizma i nastupaju simptomi deficita.

Unošenje većih količina vitamina C može da izazove i pogrešne rezultate kod raznih laboratorijskih testova, zato što ovaj vitamin često reaguje sa reagensima.

Unošenje prevelikih doza ovog vitamina nije potrebno, pošto organizam uglavnom odbacuje sav taj višak, a i vitamin C je antagonist bakru (tj. ukoliko ima dosta vitamina C – bakar se slabo usvaja).

Preporučene dnevne količine

Dnevne potrebe za ovim vitaminom za odrasle osobe iznose od 50 do 70 miligrama, a za decu do deset godina od 80 do 90 miligrama. Nekada se preporučuje i od 250 do 1000 miligrama dnevno i za odrasle osobe i za decu od deset i više godina. Za žene u trudnoći, žene koje doje, kao i pri težim bolestima i prelomu kostiju količina vitamina C u obroku treba da se povećava i do 200 miligrama dnevno.

Potrebe za povećanim količinama vitamina C imaju i pušači, sportisti, bolesnici rekovalescenti, radnici na teškim fizičkim poslovima i oni koji se bave visoko stresnim poslovima. Njima se preporučuje i do 200 miligrama ovog vitamina dnevno.

Postoje i istraživaci, kao što su Linus Pauling i drugi, koji preporučuju i od 2 do 9 grama vitamina C dnevno. Međutim, potrebe za ovim vitaminom variraju od osobe do osobe.

Vitamin C ce se najbolje rasporediti ukoliko se uzima više puta dnevno, u više obroka.

Upotreba u medicini

Vitamin C se veoma uspešno koristi pri lečenju i olakšavanju različitih bolesti, pre svega raznih infekcija, povreda, i slično.

Povećano korišćenje vitamina C je prvi proklamovao dvostruki nobelovac dr Linus Pauling, koji je tvrdio, da je ovaj vitamin odličan u prevenciji i olakšavanju raznih kancera. Kasnija ispitivanja nisu potvrdila ovo njegovo mišljenje, tj. utvrđeno je da vitamin C utiče na sprečavanje nastajanja tumora, ali ne i na samo lečenje od ove bolesti.

Vitamin C može biti značajan i u tretiranju astme, kao i u sprečavanju nastajanja kardiovaskularnih bolesti. Ubrzava zarastanje rana i štiti od raznih zagađivaca (uključujući i dim iz cigareta).

Vitamin C može da neutrališe i hloramin, hemikaliju koja se često koristi u javnim vodovodima i bazenima radi dezinfekcije vode. Nedavno je pokazano da hloramin može da reaguje sa raznim supstancama u organizmu uzrokujući tumore, pa ga stoga mnogi svrstavaju u toksične materije.

U lečenju dijabetesa (šećerne bolesti) ovaj vitamin ima takođe važnu ulogu. Njegova uloga se ne ogleda u direktnom sprečavanju ili olakšavanju bolesti, već u lečenju pratećih negativnih pojava, koje nastaju usled diabetesa. Te pojave su bolesti desni, sporo zarastanje rana, brzo starenje kože.

Neka novija istraživanja ukazuju, da bi vitamin C mogao imati i ulogu u lečenju mentalnih poremećaja, kao što je tvrdio i dr Linus Pauling. On je pretpostavio da bi se ovaj vitamin mogao koristiti u tretiranju šizofrenije (grupa duševnih oboljenja gde dolazi do poremećaja ličnosti). U to vreme, psihijatri su ovo prihvatali sa rezervom i tek je u skorašnje vreme pokazano, da ta pretpostavka ima velikih osnova. On se pri ovakvom tretiranju ne koristi sam, već uz sadejstvu sa drugim lekovima (kao što je haloperidol). Pretpostavlja se da vitamin C blokira dopaminski receptor u mozgu.

78 мишљења на “Vitamin C

 1. uninemn

  Rogge looked at the blood pressure meds lipsil giant s corpse and said to himself, Bananas Blood Pressure Medicine It seems that in terms of strength, I don t lose to you clomid dose pct In the study, patients with recurrent glioblastoma who received the vaccine along with the targeted drug bevacizumab developed an immune response to the cancer

 2. bambu slot

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 3. indulky

  In addition, FSA holders face new requirements in 2011; they must get a doctor s prescription or letter of medical necessity for many over the counter items, including but not limited to cold, flu, asthma, allergy, stomach and pain relief medications; medicated skin products; and miscellaneous health aids such as diuretics, hemorrhoid relief creams, and sleeping aids overnight delivery methotrexate

 4. slot demo habanero

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 5. bambubet

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 6. Bambu4d

  I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 7. Slot Gacor

  I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 8. Ambrose Goodfellow

  Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  My blog post – http://tyuratyura.s8.xrea.com/bbs/i-regist.cgi

 9. mor

  Promotions, new products and sales. Directly to your inbox. 2. Bronzer: CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, OCTYLDODECANOL, C12-15 ALKYL BENZOATE, POLYETHYLENE, ISOSTEARYL ISOSTEARATE, KAOLIN, SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, POLYHYDROXYSTEARIC ACID, MANGIFERA INDICA (MANGO) SEED BUTTER, SILICA, SODIUM HYALURONATE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, TOCOPHEROL, ORYZA SATIVA (RICE) BRAN EXTRACT, HELIANTHUS ANNULUS (SUNFLOWER) SEED EXTRACT, ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) LEAF EXTRACT, RICINUS COMMUNIS (CASTOR) SEED OIL, HYDROGENATED CASTOR OIL, CITRIC ACID, VANILLIN, DIMETHICONE, MICA, IRON OXIDES (CI 77492, 77491, 77499), MAY CONTAIN +/-: TITANIUM DIOXIDE (CI 77891), YELLOW 5 LAKE (CI 19140), RED 8 (15850) EAN: 5057566230612 I’ve tried several popular bronzers, thanks to makeup subscription boxes in the past, and none of them were ever deep enough. I either used them as highlighters or gave them to friends. Eventually, even the ones I kept ended up being decluttered shortly after. The bronzers I’m reviewing today are all the ones I currently own, which were purchased within the past year.
  https://johnnyisze211999.qodsblog.com/18078448/laminate-your-brows-at-home
  Is there Argan Oil in the Eyeliners?Yes, the Eyeliners all have the nourishing benefits of cold pressed certified organic Argan Oil Select sale items Kohl eyeliner, a super pigmented pencil with a soft and creamy formula that allows easy application in a single pass. Glide from the inner to the outer corners in a smooth, even motion, getting as close to the lashes as possible. El tono nude no pigmenta, no aguanta y tiene purpurina… No sé si servirá para otros fines, pero apra iluminar la línea de agua no. Por lo menos a mi. Eyeliner pencil Brush up your eyes with a nude, color splash, and get ready to embrace your inner rock star! We are overwhelmed with the massive support, please expect up to a 3 week delay in shipping. Create the illusion of bigger, brighter looking eyes with a nude or white eyeliner. Our how-to guide shows how to achieve this finish for a wide-eyed effect.

 10. Caf

  If you have oily skin, it is best to use gel-based formulas that are lightweight and non-greasy. The Olay Age Defying Classic Eye Gel is a suitable choice. For those with dry skin, use moisturizing with a creamy formula to hydrate your skin. Try the Olay Regenerist Micro-Sculpting Eye Swirl, as this one contains hyaluronic acid that leaves skin plump and nourished. We suggest you use Olay Effects Eye Brightening CC Cream for sensitive skin as it is dermatologically tested and is suitable for sensitive skin. If some of you are overpowered by strong scents from eye creams, it is best to buy one that is unscented or fragrance-free. Olay’s Ultimate Eye Cream and Olay Age Defying Classic Eye Gel are both without an overpowering scent and make the ideal option if you don’t want a cream that has a fragrance.
  http://www.kpu-sekadaukab.go.id/2015/08/penetapan-jadwal-kampanye-rapat-umum.html
  The first thing I check is of course the scent, which this eye liner doesn’t have. I’m guilty of liking scented products sometimes, if the fragrance is pleasant, but whenever I have the option between scented and unscented, I very often choose the latter. The packaging is quite simple, but I simply must mention the value – for the same price as most other drugstore liquid eye liners, Walk The Line products contain almost twice as much product! How cool is that? Prices and payment are shown in USD. International shipping costs are based on your items, shipping method and destination. No ratings or reviews yet This post contains advertising links. Key Benefits: เพิ่มรีวิวของคุณได้ง่ายๆ แค่เพียง 1 นาที

 11. Amoto

  Some of the most popular ones include the Bomb It series, where you try to outwit and blow up your opponent. There’s also lots of sports titles that focus on racing or soccer. Prefer something a bit more low-key? Then you can try out the fun card game Uno. On top of all of that, there’s new takes on the tug of war along with tons of shooting and fighting options in our catalog. If you’re looking for free online games to play with friends, you’ve come to the right place. You can play these games for two people online locally, using the same computer, or even from totally different cities. As you can see, CrazyGames has an excellent selection of 2-player games available. With over 200 titles available, there is something for everyone. Why not check out some of the brilliant games available and have some fun with your friends?
  http://www.nanoorishowcase.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=50234
  Step 4: Before getting into how to play the game, you’ll need to leave room for your discard pile, also known as „waste“ or „talon“ pile. This pile is where you’ll discard any cards you’ve drawn from your stock and can’t use. The waste pile will start empty at the start of the game, but you’ll use it continually throughout the game, so make sure you leave some space for it. Playing Solitaire can help you work on your patience and decision making skills. You may start to get frustrated if you keep running out of moves. That is totally normal and if you feel frustrated, go ahead and take a break with another game and then come back. Solitaire is all about patience and having fun so take your time learning the game. The Foundations: Four piles on which a whole suit or sequence must be built up. In most Solitaire games, the four aces are the bottom card or base of the foundations. The foundation piles are hearts, diamonds, spades, and clubs.

 12. dns

  Excellent weblog right here! Additionally your
  website so much up very fast! What web host
  are you using? Can I am getting your associate hyperlink on your host?
  I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 13. NoT

  Помимо краткосрочных акций, наша площадка готова предложить и другие приятные бонусы: НОВИНКА! Салон красоты „Шоколад“ приглашает вас ежедневно с 10:00 до 22:00. Оплачивайте покупки удобным способом. В интернет-магазине доступно 3 варианта оплаты: Снимите контактные линзы и макияж специальным средством ВЕСЬ СПЕКТР УСЛУГ КРАСОТЫ Прочитайте правдивые отзывы покупателей Помимо краткосрочных акций, наша площадка готова предложить и другие приятные бонусы: Дальше Акции и предложения от нас Оплачивайте покупки удобным способом. В интернет-магазине доступно 3 варианта оплаты: После сбора заказа вам придет смс/e-mail уведомление о готовности. Поделиться: Сейчас дешевле, чем обычно, на 2% Спасибо за вашу оценку! Другие пользователи будут вам очень благодарны! Современные средства для роста бровей Услуги, которые мы предоставляем
  http://massazherdlyalitsaivroshe147.raidersfanteamshop.com/ukreplausaa-syvorotka-dla-resnic
  Суть действия биматопроста в раздражении волосяных фолликулов и стимулировании кровообращения. За счёт этого рост ресниц не прекращается, когда они достигают заложенной природой длины. Наносить такие средства нужно кисточкой на веко у корней ресниц. По заключению Исследовательского института Dermatest® (ООО «Дерматест», Германия) в 2017 году. Исследование при участии 20 человек, которые ежедневно на протяжении 4 недель 1 раз в день использовали MASCARA med тушь для ухода, роста и пигментации ресниц. Лечебная косметика в аптеке стоит на соседних полках с простыми средствами, поэтому «аптечная» не всегда значит «лечебная». Правда ли, что в аптеке косметика лучше, чем в простых магазинах? Почему многие аптеки используют контрактное производство косметики? На эти и другие вопросы мы ответим в этой статье. Хна для ресниц фитокосметик, Доставка заказанных товаров производится только в аптеки в пределах города Ейск.

 14. Angie Shaffer

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Check out my site … http://www.xn--vk1bm5i3ta87d95svicm0oduan74d.kr/qna/343164

 15. six

  Everything that you need to know to start your own business. From business ideas to researching the competition. Everything that you need to know to start your own business. From business ideas to researching the competition. Selling monthly subscription boxes is an excellent way to earn money online. There are many possible ideas, such as wine, snacks, books, and more. The startup costs would be a bit higher as you would have to get stock of the items you want to include in your boxes. Here are 30+ of the best small business ideas and business models to get you thinking in the right direction. While some of these ventures can bring in a nice passive income, some of these online money-making ideas can actually create small fortunes. Startup costs for this business idea are extremely low if you purchase your creative materials in bulk from a craft supplier. If you can create and sell your artwork quickly on an online store, you’ll make a profit in no time. Local artisans find higher success when they promote their businesses on social media.
  http://xn--2i0b75tq8gu5o.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=22191
  The leading battery supplier, CATL, expanded its market share from 32% in 2021 to 34% in 2022. One-third of the world’s EV batteries come from the Chinese company. CATL provides lithium-ion batteries to Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen, and Volvo. “We believe NXP Semiconductors warrants a narrow economic moat rating, consistent with other broad-based analog and mixed-signal semiconductor peers. We believe NXP prospers from intangible assets stemming from the firm’s design expertise, as well as customer switching costs, as NXP’s products are rarely ripped out once designed into a device, particularly in the company’s four main segments– automotive, industrial and Internet of Things, mobile, and communications infrastructure.

 16. Bambu4d

  Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 17. graliontorile

  Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 18. Idels

  Blades’ English Championship record-to-date and 36 goals-allowed in league play this season have helped the club retain the stubborn defending identity it’s been showcasing in recent Premier League play. But the team looked shaky against a recent top-tier representative on April 10th, losing to Burnley Football Club 0-2 after suffering a dreadful red-card and fielding just 10 footballers for almost the entire game. There were plenty of frantic episodes and back-line breakdowns during Sheffield’s FA Cup quarter-final win over Blackpool Rovers, as Blades ended up depending on English youngster Tommy Doyle’s added-time goal to survive onward. There were no matches yesterday for FA Cup Football. Here are the matches for the past days. FA Cup Finals Moreover, on the one occasion Chelsea have faced Liverpool FA Cup in the final, the two-time European champions came out on top, with Didier Drogba (more on him in a bit) scoring the decisive goal in a 2-1 win against Liverpool.
  http://spacl.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=10729
  Fellow group winners Israel, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Georgia, Greece, Turkey and Kazakhstan, alongside Nations League finalists Netherlands, Croatia, Spain and Italy, also have play-off berths to fall back on if necessary. Winner SF1 vs Winner SF2 — 12:30 AM IST, London Manufacturer of World Champion sports optics since 1993 Beretta is the oldest firearm manufacturer in the world, with almost 500 years of experience in the defence and tactical field and a strong engagement in the competition community. UEFA Euro 2024 is the next big football tournament for Gareth Southgate’s England and we can reveal all the latest information about the qualifiers for this prestigious event. Click here for Euro 2022 Attendance Figures at the Women’s European Football Championships (July 2022). The England Women vs Germany final on July 31, 2022 attracted a crowd of 87,192 at Wembley.

 19. cq9

  I was wondering if you ever considered changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.

  Maybe you could space it out better?

 20. nog

  The New Jersey Division of Gaming Enforcement licensed DraftKings Casino. DraftKings is partnered with Resorts Atlantic City to offer its online gambling products in the state. DraftKings Casino offers its biggest selection compared to the other states on this list (and the same is true for all online casinos). New Jersey got a huge head start on other states by legalizing online gambling early, and it shows with the pure number of slots, table games, and Live Casino dealers at players’ disposal. There are several reasons why online casinos offer promotions for new players. The online casino sign-up bonus and other offers for new players are part of the casinos’ overall strategy to attract new players to play the games. Ongoing casino promos to already registered players serve a similar purpose as an extra incentive for those players to continue playing.
  http://kgseshop.oneline.pe.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=16320
  The Pai Gow Poker deck consists of 53 cards which includes a Joker. The Joker card in Pai Gow is wild when used to complete any Straight or Flush. If used alone the Joker becomes an Ace. Fortune Bonus Bet Pay Table Download the RWM Mobile App and get the most out of every trip to Resorts World Manila on your mobile. The good news is that the rules of Pai Gow Poker are easy to learn with a little practice and anyone – including you – can learn the optimal Pai Gow Poker strategy in no time flat. The Pai Gow Poker at The Pogg has rules, analysis and a strategy calculator. Fortune Pai Gow Poker is played with a 53-card deck including a joker. It’s a you-against-the-dealer game where the best possible poker hand wins. Casinos & Resorts In Pai Gow Poker, you build a traditional 5-card poker hand, then also build a competitive 2-card poker hand. The catch is half of the bet is on one hand and the other half of the bet is on the other hand.

 21. ersiin sana

  أكبر شركة لانتاج أنابيب البولي ايثيلين و يو بي سي ومستلزماتها للمنتجات الصناعية في عيراق

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *