Vitamin K

Poremećaji

Avitaminoza

Sadržaj ovog vitamina, kao i vitamina E u običnim proizvodima ishrane znatno prevazilazi minimalne dnevne potrebe i zbog toga je nedostatak ovog vitamina pri normalnoj ishrani krajnje redak. Osim toga, vitamin K sintetizuju i mikroorganizmi u debelom crevu.

Pri nedostatku vitamina K u organizmu životinja se sintetizuju molekuli protrombina, koji su nesposobni da pravilno vežu jone kalcijuma i time ometaju stvaranje ugruška krvi.

Najčešći uzroci deficita vitamina K su sindromi male apsorpcije masti udruženi sa disfunkcijom pankreasa, oboljenjima bilijarnog trakta, atrofijom crevne sluznice, ili bilo kojim drugim uzrokom steatoreje (masne stolice). Osim toga sterilizacija debelog creva, korišćenjem antibiotika unetih oralnim putem duži vremenski period zbog eliminacije bakterijske flore, uklanja najpouzdaniji izvor vitamina K i može biti uzrok deficitnog stanja kada je unošenje vitamina sa hranom ograničeno i kada je ishrana neadekvatna. Deficit ovog vitamina izazivaju i mineralna ulja, neki lekovi (kao što su fenobarbitol i neki cefalosporinski antibiotici).

Simptomi nedostatka vitamina K u organizmu su masnice po telu. Javlja se celijačna bolest (stomačna bolest koja se odlikuje nadimanjem stomaka), tropske bolesti, kolitis (upala debelog creva). Može se javiti i dijareja.

Hipervitaminoza

Ukoliko se unose prevelike količine ovog vitamina (preko 500 mikrograma dnevno) mogu se javiti neke alergijske reakcije, kao što su osip po koži, svrab i crvenilo kože. Mogu da se jave i problemi sa jetrom, ali oni nisu baš uobičajeni.

Postoji potencijalna toksičnost velikih doza vitamina K, koji može da izazove hemolizu kod novorođenčadi i da pogorša hiperbilirubinemiju.